7 Principes voor een duurzame tuin
Waar kun je op letten als je in je eigen tuin een steentje wil bijdragen aan een duurzame wereld?

Duurzame tuin


1. Denk lokaal
Tuinier je op klei, zand, of veen? Is de bodem nat of droog? Heb je te maken met veel zon en wind, of woon je beschut in de schaduw van een bos? Zorg dat je tuin en de beplanting is aangepast aan deze omstandigheden. Als je hier rekening mee houdt, dan kun je voor alle onderstaande principes een goed werkende oplossing bedenken!

2. Zorg voor de bodem
Een gezonde bodem is de basis voor een gezonde tuin. In de bodem wordt afval omgezet in voedingsstoffen voor nieuw leven. De juiste bacteriën en schimmels in de bodem maken planten weerbaar tegen allerlei plagen. Gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen vernietigt dit systeem. En vooral de natuurlijke bodemprocessen niet verstoren, plantenresten en blad rustig laten verteren, de bodem bedekt houden.

3. Tuin als habitat voor dieren
Je kunt je tuin inrichten voor jezelf, het is immers de plek waar je wilt genieten van het buiten zijn. Waar wil je kunnen zitten, lopen of je kinderen laten spelen? Daarnaast kun je de tuin zo aantrekkelijk mogelijk inrichten voor allerlei dieren:
•    Vogels;
•    Insecten, zoals bijen en vlinders,
•    Amfibieën, zoals kikkers en salamanders;
•    Kleine zoogdieren, zoals egels.

4. Verminder de hoeveelheid afval
De hoeveelheid afval uit de tuin bestaat niet alleen uit de stroom groenafval. Ook afgedankte meubels, bestrating, potten en gereedschappen tellen mee. Gebruik daarom duurzame materialen. Dat zijn bijvoorbeeld materialen die:
•    lang mee gaan, en/of;
•    niet chemisch zijn bewerkt;
•    zijn her te gebruiken of te recyclen;
•    van een duurzame bron komen;
•    lokaal geproduceerd zijn.

Dat klinkt misschien wat abstract... Een voorbeeld van duurzame bestrating? De ouderwetse Hollandse baksteen! Voorbeelden van duurzaam hout? Onbehandeld douglas (zacht), eiken (behoorlijk hard), of robinia (super hard).

Verder kun je je eigen groenafval hergebruiken door te composteren. Het meeste groenafval kun je fijn knippen en in de tuin uitstrooien. Daar vormt het een goede mulchlaag. Goed voor de bodem, goed voor de planten en minder afval in de groene bak!

5. Waterbesparing en waterinfiltratie
Als je beplanting kiest die is aangepast aan de lokale omstandigheden (zie punt 1.) dan heeft die beplanting niet of nauwelijks water nodig. Zelfs niet in droge perioden in de zomer! Dat bespaart natuurlijk een hoop water.

 


Water infiltratie is een ander belangrijk punt. De Waterschappen hameren er al jaren op: door alle bestrating in de Nederlandse tuinen, infiltreert het water niet meer in de grond, maar stroomt het rechtstreeks af naar de riolering. Dat zorgt voor overbelasting van het riool. Gevolg: straten en pleinen staan blank bij hevige regenbuien. In je eigen tuin kun je er voor zorgen dat het regenwater infiltreert in de bodem. Hoe?
  • beperk de hoeveelheid bestrating, pas meer groen toe in je tuin;
  • gebruik halfverharding zoals grind, of bestrating met veel of grote voegen, waar het water doorheen zakt;
  • Vang regenwater van het dak op in een bassin, opslagtank, of ouderwetse regenton;
  • Buffer regenwater op een groendak: de vegetatie en substraatlaag op het dak houdt water langer vast.
6. Bespaar energie
Heb je alle machines echt nodig voor het onderhoud van je tuin? Kan het niet beter met 'ouderwets' handwerk? Is die elektrische bladblazer/maaimachine/heggenschaar echt nodig? Kun je er ook een kopen met de hele buurt samen? Allemaal mogelijke energiewinst!
Gebruik daarnaast zo min mogelijk tuinverlichting en kies altijd voor led-verlichting of solar-verlichting. Ook led is tegenwoordig in mooie warme lichtkleuren verkrijgbaar. Daarnaast is het beter voor de energierekening (en de natuur, volgels willen ook slapen...) als de verlichting niet de hele nacht aan staat.

7. Water- en luchtkwaliteit
Beplanting is er in de vorm van bomen, struiken, planten en gras. Het vangt fijnstof af en draagt daarmee bij aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien zorgt beplanting voor een reductie van temperatuur. In de zomer is het in een volledig stenen ruimte al snel niet meer te harden. Ook niet met een parasol of zonnescherm.

 

Al met al genoeg aanknopingspunten om ook van jouw tuin een duurzame tuin te maken!
  Arno van der Laar     12-03-2021 09:05