Jouw eigen eetbare tuin

Stel je eens voor, je wordt wakker en hebt zin in aardbeien. Deze heb je niet in huis en de winkels zijn ook nog dicht. Wat zou het dan toch heerlijk zijn als je het fruit uit jouw eigen tuin kunt halen. De eetbare tuin leent zich daar uitstekend voor. Een eetbare tuin is een tuin waarbij de meerderheid van de planten en bloemen iets eetbaars produceren. Een moestuin behoort tot de eetbare tuin, maar is niet helemaal hetzelfde. Waarbij de moestuin is gericht op maximale productie, is een eetbare tuin gericht op minimale input. Daarnaast zien eetbare planten er ook nog eens sierlijk uit. Ideaal! Wij hebben op een rijtje gezet hoe jij van jouw tuin een eetbare tuin kunt maken.

 

Aanleg
Uiteindelijk heeft de eetbare tuin weinig onderhoud nodig, maar voordat dat zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Allereerst is het goed om na te denken over het ontwerp van de tuin. Sommige planten groeien namelijk sneller en worden groter dan anderen. Houd daar dus rekening mee met het planten van de verschillende bloemen, aangezien het succes van de eetbare tuin hier vanaf hangt. Het is van belang om de eetbare tuin de eerste twee jaar goed in de gaten te houden. Gedurende het derde of vierde jaar gaan de planten groeien en neemt het aantal benodigde aanpassingen af. Dit komt omdat het ecosysteem grotendeels in balans is net zoals natuurlijke climax-exosystemen. Vanaf dat moment neemt het onderhoud af en kun je heerlijk genieten van de eetbare planten.

Eetbare struiken
Eetbare struiken komen vooral terug in de borders of op de erfgrens van tuinen. In de zomer kun je volop genieten van de vruchten en/of zaden van deze eetbare struiken. In de winter gebruiken vogels de struiken als landingsplaats. Naast het eetbare aspect, zien deze struiken er sierlijk uit. Een mooie en lekkere toevoeging aan de tuin dus. Een aantal voorbeelden van eetbare struiken zijn Ribes rubrum (Aalbes (rood en/of wit)), Ribes uva-crispa (Kruisbes), Ribes nigrum (Zwarte bes) en Sambucus nigra (Vlier).

Eetbare eenjarige en vaste planten
Je kent ze vast wel, van die kleine bloemetjes die worden gebruikt in salades of voor thee. Deze bloemen kun je kopen in de winkel, of zelf verbouwen in jouw eigen tuin. Voeg deze toe aan een salade en de presentatie ziet er een stuk mooier uit. Gebruik daarnaast planten zoals kamille om zelf een kopje thee van te maken. Een ander idee om is de bloem van de courgette te frituren om wat smaak te geven aan een gerecht. Voorbeelden van andere eetbare platen zijn Bellis Perennis (Madeliefje), Borago officinalis (Komkommerkruid), Calendula (Goudsbloem), Hemerocallis (Daglelie), Monarda didyma (Bergamot), Tagetes (tenuifolia “Lemon Gem” (Afrikaantje)) en Viola odorata (Maarts viooltje). Genoeg opties dus!

Eetbare bottels
Dat rozen mooi staan in de tuin is al bekend, maar dat is niet alles. Wilde of botanische rozen hebben in de zomer grote bloemen. Daar groeien bottels uit in verschillende kleuren wat weer sfeervol staat in de winter. De bottels bevatten veel vitamine C en gebruik je om thee of jam van te maken. Daarnaast is het ook een mooi accent in een kerststukje. Voorbeelden van rozen met eetbare bottels zijn Rosa canina (Hondsroos), Rosa Frau Dagmar Hastrup en Rosa rubiginosa (Egelantier).
 

Rosa rubiginosa (Egelantier)

Eetbare planten in potten
Wil je liever wat kleiner beginnen? Kies dan voor wat eetbare planten in potten. Zeker aardbeien lenen zich hier erg goed voor. Gebruik wel altijd potten met gaten erin. Daarnaast moeten de potten in de volle zon of lichte schaduw staan. Let er wel op dat de grond genoeg water krijgt, aangezien de grond in potten erg snel uitdroogt. Voorbeelden van eetbare planten in potten zijn Fragaria ‘Ostara', Rainbow chard, Salie, Palmkool en Long Green Trailing (klimmende courgette).
 
Fragaria ‘Ostara'

Laatste tips!
Begin klein met de eetbare tuin. De meeste planten hebben 6 uur zonlicht per dag nodig dus richt je op de gebieden in de tuin waar zoveel zonlicht is. Daarnaast zijn niet alle delen van de eetbare plant eetbaar, dus verdiep je daar goed in voordat je er een salade van maakt. Succes!

  Arno van der Laar     17-05-2021 12:30