Er vallen steeds vaker hevige korte buien. Doordat regenwater vaak niet snel genoeg de bodem in kan zakken ontstaat er wateroverlast. Het plaatsen van een regenton kan helpen een gedeelte van het water op te vangen en wordt voorkomen dat schoon regenwater onnodig wordt afgevoerd naar de waterzuivering. Aan de andere kant krijgt Nederland te maken met steeds langere periodes waarin het warm is. Door regenwater op te vangen tijdens regenachtige dagen in een regenton heb je een voorraad voor drogere perioden. Regenwater is de gezondste watervoorziening voor de tuin. Dit komt omdat er geen kalk in zit en regenwater dus zachter is voor je plantjes. Door het opvangen van regenwater in een regenton heb je niet alleen het beste drinkwater voor jouw planten en bloemen, maar bespaar je op kostbaar kraanwater. Omdat er geen kalk in regenwater zit is het ook ideaal om de ramen van het huis mee te wassen. Zo krijg je namelijk geen strepen op je ruiten. Ten slotte is regenwater opvangen goed voor het milieu. Gemiddeld verbruiken we 120 liter drinkwater per persoon per dag. In warme periodes stijgt dit verbruik naar gemiddeld 150 liter per persoon per dag. Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. EkoGarden adviseert een regenton voor elke tuin.
Voordelen regenton:
Bij EkoGarden vind je een ruime keuze in verschillende modellen regentonnen. Zo bestel je eenvoudig een kunststof regenton in de kleur groen of antraciet. Je kunt ook een houten wijnvat als regenton kopen of ga je voor een mooie design met een bloembak in een hippe kleur. Een regenton kan er ook gewoon mooi uitzien! Het is afhankelijk van de behoeftes van jou en je tuin hoeveel regenwater je nodig hebt om de tuin water te geven. Heb je een kleine tuin, dan kun je wellicht af met een kleiner model regenton. Om de neerslagtekorten tijdens de steeds warmere zomers te overbruggen is het raadzaam een watervoorraad aan te leggen die goed is voor ongeveer 2 weken. Hiervoor heb je een voorraad nodig van 16 liter per vierkante meter (moes)tuin. Omgerekend kan je dus met een ton van 160 liter ongeveer 10 m2 tuin gedurende 2 weken onderhouden. Overigens geldt de regel hoe groter , hoe beter, omdat je in de natte perioden zoveel mogelijk regenwater wilt opslaan zodat je in de droge perioden zoveel mogelijk kunt gebruiken. Een regenton sluit je aan op de regenpijp met een vulautomaat. Een vulautomaat is een handig apparaatje dat ervoor zorgt dat de regenton stopt met vullen zodra deze vol zit.
Naast de voordelen van het opvangen van schoon regenwater wordt in steeds meer gemeenten in Nederland gemotiveerd om je regenpijp af te koppelen van het riool om waterzuiveringsinstallaties en het rioolstelsel zoveel mogelijk te ontzien. In veel gemeenten kan je hiervoor subsidie krijgen. Check de website van jouw gemeente naar de mogelijkheden en de hoogte van de subsidie. Een effectieve oplossing om regenwater van je dak (veranda, schuur, carport, woning of uitbouw} op te vangen is het plaatsen van een regenton. Het voordeel is dat je geen groot budget nodig hebt en het plaatsen is redelijk eenvoudig. Het opvangen en bufferen van het regenwater voorkomt dat de tuin onder water komt te staan. Het opgevangen water kan later gebruikt worden voor het bewateren van de beplanting of in de tuin geloosd worden. Mocht de opvangcapaciteit van een regenton niet voldoende zijn, dan heeft EkoGarden ook de Hydrorock Infiltratieblokken die worden ingegraven in de tuin voor het maken van een grotere buffercapaciteit.